شب ادراری

شب ادراری
شب ادراری چیست؟
خیسکردن تختخواب یا شب ادراری کودک، در واقع ادرارکردن به صورت غیرارادی در خواب و در سنی که انتظار کنترل ادرار از کودک داریم، گفتهمیشود.
خیسشدن تختخواب و لباس و یک کودک خجالتزده، صحنه آشنا در بسیاری از خانهها است با این وجود، شب ادراری اغلب بخشی از رشد کودک است.
بهطورکلی، شب ادراری قبل از ۷ سالگی چندان نگرانکننده نیست. در این سن، کودک شما ممکن است هنوز در حال تکامل کنترل شبانه مثانه باشد. اگر شب ادراری کودک ادامه یابد، باید با صبر و درک بیشتر به بررسی مشکل بپردازید. تغییر سبک زندگی، آموزش کنترل مثانه، هشدارهای رطوبت و برخی داروها ممکن است باعث کاهش تدریجی شب ادراری شوند.
البته این موضوع را به خاطر داشتهباشید که شب ادراری تنها مختص کودکان نیست. گاهی بزرگسالان و نوجوانان هم به این مشکل مبتلا میشوند.
انواع شب ادراری چیست؟
شب ادراری انواع مختلفی دارد و میتواند در کودکان و بزرگسالان رخ دهد به شب ادراری که در کودک رخ میدهد شب ادراری کودکان و به شب ادراری که یک بزرگسال به آن مبتلا است شب ادراری بزرگسالان گفته میشود. البته که از منظر دیگری هم میتوان شب ادراری را طبقه بندی کرد که در ادامه به آن پرداختهایم.
شب ادراری ثانویه چیست؟
شبادراری دو نوع اصلی دارد، اولیه و ثانویه. در حالت اولیه شخص هرگز در مدت ۶ ماه متوالی یا بیشتر در طول شب بدون شب ادراری نبودهاست. اما در حالت ثانویه کودک بعد از خیسنکردن تخت به مدت ۶ ماه یا بیشتر دوباره دچار شب ادراری میشود. شب ادراری ثانویه بیشتر به دلایل پزشکی یا روانی بستگی دارد.
علائم شب ادراری چیست؟
اکثر بچهها تا ۵ سالگی کنترل ادرار را یادگرفتهاند. اما تاریخ دقیقی برای توسعه کامل کنترل مثانه وجود ندارد. شب ادراری ممکن است در برخی کودکان ۵ تا ۷ ساله نیز به عنوان یک مشکل همچنان باقیبماند.
پس از ۷ سالگی، تعداد کمی از کودکان نیز هستند که هنوز جای خود را خیس میکنند.
علل شب ادراری چیست؟
شب ادراری در بزرگسالان و کودکان علتهای مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آنها پرداختهایم. با ما همراه باشید.
از علتهای شایع ایجاد شب ادراری در کودکان و بزرگسالان، یبوست است.
دلایل شب ادراری کودکان
عوامل مختلفی ممکن است در ایجاد شب ادراری کودک نقش داشتهباشند از جمله:
۱. مثانه کوچک
مثانه فرزند شما ممکن است به اندازه کافی بزرگ نشدهباشد که بتواند ادرار تولیدشده در شب را نگهدارد و موجب این عارضه در کودک شما میشود.
یکی از علتهای شب ادراری در کودکان میتواند مثانهی حساس و یا مثانه کوچک باشد.
۲. ناتوانی در تشخیص مثانه پر
اگر عصبهایی که مثانه را کنترل میکنند بالغ نشدهباشند، پرشدن مثانه نمیتواند کودک شما را بیدار کند، مخصوصا اگر فرزند شما یک خواب عمیق باشد.
۳. عدم تعادل هورمون
در دوران کودکی، بعضی از بچهها هورمون ضدادراری (ADH) را به میزان کافی ندارند، این هورمون تولید ادرار را در شب کم میکند.
۴. عفونت مجاری ادراری
این عفونت میتواند کنترل ادرار را برای کودک دشوار میکند. علائم عفونت ادراری در کودکان شامل شب ادراری، تکرر ادرار، ادرار قرمز یا صورتی و درد در هنگام ادرارکردن است.
۵. آپنه خواب
گاهی اوقات این عارضه، نشانهای از آپنه انسدادی خواب است که در آن تنفس کودک در طول خواب متوقف میشود و اغلب به علت لوزهها و یا آدنوئیدهای التهابی یا بزرگشده، ایجادمیشود. علائم دیگر آپنه خواب ممکن است شامل خروپف و خوابآلودگی روزانه باشد.
۶. دیابت
برای کودکی که معمولا قادر به کنترل ادرار خود در شب است، شب ادراری ممکن است اولین علامت دیابت در کودکان باشد. علائم دیگر ممکن است شامل دفع مقدار زیادی ادرار در یک زمان، افزایش میزان تشنگی، خستگی و کاهش وزن با وجود اشتهای خوب باشد.
۷. یبوست طولانی و مزمن
عضلاتی که برای کنترل ادرار و دفع مدفوع به کار میروند یکسان هستند. هنگامیکه یبوست در کودکان طولانی و مزمن میشود، این عضلات ناکارآمد شده و کنترل ادرار را نیز مختل کرده و موجب شب ادراری میشوند.
۸. مشکل ساختاری در دستگاه ادراری یا سیستم عصبی
به ندرت، این عارضه مربوط به نقصی در سیستم عصبی یا سیستم ادراری کودک است.
آیا بیماری خاصی داری که باعث شب ادراری شده؟
برای بررسی با متخصص مشورت کن.
آیا شب ادراری از عوارض داروهای دیگر است؟
برخی از داروها میتوانند بر فعالیت مثانه تاثیر بگذارند و مثانه را تحریککنند. داروهایی مانند قرصهای خوابآور یا داروهای ضدروانپریشی میتوانند چنین عوارضی داشتهباشند. داروهای زیر از این دست هستند:
- کلوزاپین
- ریسپریدون
علت شب ادراری در نوجوانان چیست؟
در نوجوانان نیز امکان ایجاد این بیماری وجوددارد. روش درمان به این بستگی دارد که علت شب ادراری چیست. اگر علت استرس باشد، باید مدیریت شود. در بیشتر افراد تا اواخر دوره نوجوانی این حالت برطرف میشود. در نوجوانان همانند کودکان علت این بیماری میتواند مشکلات در مثانه یا کلیه باشد. از علل دیگر آن میتوان به موارد زیر اشارهکرد:
- ژنتیک
- فشار و استرس زیاد
- خواب عمیق (در نوجوانان بسیار رایج است.)
- آپنه انسدادی خواب
- یبوست
- بیماری مثانه و کلیه
- بیماری عصبی
- مصرف برخی داروها
مطالب اخیر
-
دوران نامزدیدو شنبه, 15 بهمن 1403 20:44
-
شب ادراریچهار شنبه, 05 دی 1403 17:46
-
افسردگی چیستسه شنبه, 17 مهر 1403 23:50